comenzi la tel. : 0742 478 468

Florisol & Happy Flora

Solutia ideala pentru plante

Orhidee - plantare, lumina, udare, temperatura, fertilizarea PDF Imprimare Email
Plantare
Orhideele prefera un amestec de pamant usor si aerisit. Pamantul potrivit pentru orhidee este cel care are in compozitie scoarta, de preferat de pin, muschi de turba (pentru umiditate) si perlit pentru afanare. Gasiti pamantul special pentru orhidee in magazinele de specialitate.
Atunci cand radacinile orhideei au crescut mai mari decat ghiveciul in care se afla sau datorita marimii, planta nu mai are stabilitate, este timpul sa transplantati floarea intr-un vas mai mare. Se recomanda un ghiveci transparent care sa aiba gauri pentru scurgerea apei in exces. Dupa ce ati mutat planta in ghiveciul nou, udati-o cu apa la temperatura camerei pentru ca radacinile sa se acomodeze bine in noul mediu.
Lumina
Lumina este un factor foarte important pentru orhidee. Daca lumina soarelui cade direct pe planta poate sa-i arda frunzele, daca este prea putina lumina, scad sansele ca planta sa infloreasca. Culoarea frunzelor este un bun indicator al cantitatii de lumina pe care o primeste planta. O orhidee sanatoasa are frunzele de culoare verde-deschis. Daca frunzele sunt inchise la culoare inseamna ca planta nu primeste destula lumina, iar daca sunt galben-verzui atunci primeste prea multa. In concluzie, trebuie sa-i gasim un loc luminos care sa nu fie in bataia directa a soarelui.
Udare

La majoritatea plantelor, si de orhidee in special, udarea este cea care cauzeaza cele mai multe probleme. Asta pentru ca de cele mai multe ori planta primeste o cantitate de apa mai mare decat cea necesara. Radacinile orhideelor nu au voie sa stea niciodata in pamant ud. Ghiveciul trebuie sa fie gaurit pentru ca apa sa se poata scurge.
Daca radacinile orhideei stau in prea multa apa, vor putrezi. O metoda recomandata la orhidee este udarea prin scufundarea ghiveciului intr-un alt vas cu apa la temperatura camerei, timp de 5-10 minute, apoi se lasa sa se scurga apa in exces, dupa care se aseaza planta la loc. Astfel, pamantul din ghiveci nu va fi niciodata imbibat cu apa.
Umiditatea ideala este de 50%-70%. Este bine sa udati orhideea dimineata astfel ca surplusul de apa sa apuce sa se evapore pana la lasarea serii. Udarile sau stropirile nu se recomanda a fi facute dupa-amiaza tarziu sau seara deoarece Temperaturile aflate in scadere la sfarsitul zilei pot crea condens, plantele vor fi acoperite cu stropi de apa, iar acest lucru va duce la putrezirea frunzelor. Deasemenea, daca udati planta prin stropire aveti grija sa nu ajunga apa pe flori pentru ca putrezesc.
Temperatura
Temperatura ideala este de 20-26 grade ziua, si de 15-16 grade C noaptea .
Diferenta de temperatura este necesara pentru inflorire pentru ca ziua, cand temperatura este crescuta , orhideele trebuie sa produca energie pe care o stocheaza pe timpul noptii, cand este mai racoare. Altfel, planta nu va inflori, isi va dezvolta numai frunzele.

Fertilizarea

Orhideea se trateaza cu substante fertilizatoare, in functie de perioada de vegetatie , o data sau de doua ori pe luna pe luna . Daca tratati planta cu o substanta fertilizatoare aceasta va creste si va inflori mai repede. Cautati produse care contin azot (N), fosfor (P), potasiu (K), etc.
Potasiul si fosforul favorizeaza dezvoltarea plantei si a fructelor, stimuleaza productia de flori iar azotul are rol in dezvoltarea partilor de sustinere . Cantitatea de fertilizator depinde pe specie, de perioada din an si de starea generala a plantei.